Ledarskapets sanningar

Lär dig om det sanna ledarskapet

Utbilda dig i ledarskapets sanningarLedarskapets sanningar är många, och kan variera beroende vem man talar med. En dålig chef lever självklart också efter ”Ledarskapets sanningar”, men kanske sina egna. I det fallet håller troligen inte medarbetare och kollegor med om att just dessa sanningar är särskilt bra. Sanningarna kan också variera mellan olika branscher, detta eftersom olika förutsättningar ställer olika krav på den som leder verksamheten. Låt oss titta lite närmare på några ”Ledarskapets sanningar” som de flesta ledare och medarbetare kan vara överens om:

Det ska vara roligt att vara ledare

En chef som inte gillar sitt jobb och som tycker att det är tråkigt och tungt att gå till jobbet varje dag är med största sannolikhet inte heller en särskilt bra chef. Att leda andra människor handlar om att skapa engagemang och få medarbetarna att göra ett riktigt bra jobb. Detta är självklart mycket enklare om man tycker att jobbet som chef är roligt. Fundera därför igenom vad du behöver förändra för att jobbet som ledare skall bli ännu lite roligare. Kanske behöver du avsätta tid för ledarskapsutbildningar så att du utvecklar dina egenskaper som ledare ännu mer?

Lev som du lär

Barn gör inte som du säger, de gör som du gör, brukar man säga. Samma sak är det med dina medarbetare. Det räcker inte med att du säger att ni skall vara ärliga och engagerade, om du inte själv agerar så i ditt ledarskap. Bli mer medveten om vad du gör i rollen som ledare. Är det svårt att se hos dig själv, fråga dina kollegor och medarbetare om feedback. Är det någon som vet hur du agerar i vardagen så är det de.

Träna genom utbildning i ledarskap

Ingen föds perfekt. Inte ens de riktigt duktiga chefer och ledare som du träffat på genom åren var helt perfekta när de började. Hemligheten är istället att de har tränat, övat och provat på nya sätt att leda. Att bli en riktigt bra ledare handlar om att vara nyfiken och öppen för förändring. Den dag du känner dig nöjd och tänker att nu kan du inte bli bättre i ditt ledarskap, det är den dagen det börjar gå utför. Så läs böcker, gå kurser och våga prova nya angreppssätt hela tiden.

Mål som medarbetarna vill nå

Att sätta upp mål för sin grupp, det är de flesta chefer och ledare vana vid. Men lika ofta upplever de en frustration över att medarbetarna inte kämpar för att nå till målen. Vad kan det här bero på? Kanske är det så enkelt som att medarbetarna faktiskt inte vill nå era mål. För om man inte vill nå målen så kommer man inte heller att kämpa och jobba hårt för att nå dem. Ta en titt på era mål och fundera ärligt igenom om du tror att dina medarbetare verkligen vill då de mål ni har formulerat. Om inte, hur kan du formulera om dem och göra justeringar så att det faktiskt blir något som är viktigt för dem? Det är ju trots allt medarbetarna som gör det stora jobbet på vägen mot målet, inte du som chef och ledare.

Litteratur om ledarskapets sanningar

Är du nyfiken och vill läsa mer om andra Ledarskapets sanningar, så rekommenderas boken med samma namn ”Ledarskapets sanningar” av ledarskapsexpert Kouzes och ledarskapsexpert Posner. Du får även tips på böcker under en ledarskapsutbildning. Ofta har utbildaren själv skrivit böcker i ämnet, vilket gör att du efter utbildningen kan se läsningen som en repetition.

Lämna en kommentar